Zes geheimen van succesvolle innovatie
EEN KLANTWAARDERING KRIJGEN VAN 9.7
hoe doe je dat? – een voorbeeld uit de praktijk

Jan van Bodegom, Algemeen Directeur van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis, startte zijn eigen ziekenhuis in april 2013. Met succes: “Cliënten waarderen ons met een 9,7”, vertelt hij. Onlangs won hij de prijs voor de meest patiëntvriendelijke kliniek, het resultaat van zijn ontwikkelingsstrategie waarbij hij de ‘patiënt in the lead’ zette. Tien jaar geleden werkte hij bij het project ‘Werken zonder wachtlijst’ en kwam er toen achter dat het fenomeen
‘wachtlijst’ alles te maken had met het maken van keuzes. ”Er is bijna dertig jaar lang geïnvesteerd in budgettair gedrag: Hoe hoger de wachtlijsten, des te meer geld je als ziekenhuis het volgende jaar kreeg. Ik was chirurg in het ziekenhuis Bernhoven in Oss-Veghel en merkte dat iedereen om me heen liep te klagen en vooral anderen de schuld gaf.”

Van Bodegom besloot helemaal opnieuw te beginnen. Net voor de economische crisis verkocht hij zijn maatschapsplek. Hij vond banken en particuliere partijen bereid om te investeren in zijn ideaalbeeld van hoe patiënten met borstkanker behandeld moeten worden; namelijk zoals zij dat zelf willen. Dat lukte hem niet in de ziekenhuizen waar hij werkte: “In gewone ziekenhuizen ben je de hele dag bezig met het behartigen van belangen, met overleggen, met afstemmen.” Ook de verzekeraars zagen het zitten met hem.

Het geheim van zijn succes? “In een gewoon ziekenhuis draait alles om de agenda van de arts en de organisatie. Bij ons om de patiënt”, vertelt hij. “Dat zie je terug in de inrichting, maar ook in het gedrag van onze medewerkers. Uiteraard voor zover dat binnen de mogelijkheden past.” Volgens Van Bodegom kan dat zonder dat de zorg duurder wordt, zelfs met de hotelfaciliteiten die hij biedt. Sterker nog, hij kan voor een lagere prijs werken dan andere ziekenhuizen. En de medische kwaliteit is aantoonbaar beter.