Visie – Toekomst
Als science fiction werkelijkheid wordt
“Je lichaam is niet anders dan een beperkte fysieke interface voor je brein.”

Die kan zo op een tegeltje; de overpeinzing van Marco Braakman, managing director bij Info Support, over de toekomst van IT. Het klinkt misschien als een zin uit de Matrix, maar als je er goed over nadenkt snijdt het wel degelijk hout. Of je nu de hele dag aan het gamen bent of onafgebroken naar je mobiele telefoon staart, eigenlijk leven veel mensen al in een virtuele wereld. “En dat is niet de enige science fiction die zo langzamerhand werkelijkheid is geworden. Wat dacht je van het oproepen van een videoverbinding met iemand anders via een scherm?”

Helemaal leven in een digitale wereld, zoals in de Matrix, gaat er volgens Braakman nooit van komen. Wel zal de scheidslijn tussen digitaal en fysiek steeds dunner worden. “Steeds meer apparaten worden verbonden met het internet, dat zullen we de komende jaren vooral in de zorg zien. Daarnaast wordt technologie steeds meer een verlengstuk van ons lichaam, en soms zelfs een onderdeel daarvan. Dat wordt ook wel singularity genoemd – het samensmelten van mens en machine. Denk aan het aansturen van apparaten met je hersens, of computergestuurde protheses. Niemand weet nog goed waar die ontwikkeling naar toe gaat, maar dat dit verstrekkende gevolgen gaat hebben is zeker.” Ook termen als ‘Internet of Things’ en ‘big data’ worden vaak

genoemd als het gaat over de toekomst van IT. “Een gevolg van de exponentieel groeiende processorkracht is dat apparaten steeds beter zelf kunnen nadenken en zelflerend vermogen krijgen. Denk aan de zelfrijdende auto van Google; deze moet enorm veel data verwerken en interpreteren. Tegelijkertijd komen we er steeds meer achter dat het menselijke brein eigenlijk veel slimmer is dan we dachten. Elke keer als computers meer mogelijkheden krijgen, bedenken we dat er nog veel is wat ze juist nog lang niet kunnen, zoals sociale interactie, humor en kunst.”

Dat geldt volgens Braakman ook voor softwareontwikkeling; ook al zijn er geluiden dat computers steeds meer zelf gaan programmeren, is het maar de vraag wanneer het zo ver is. “We hebben nog een lange weg te gaan voordat ontwikkelaars overbodig zijn. De software die nu nog door computers wordt
ontwikkeld, zakt nog vaak door zijn hoeven.”

Als we over dertig jaar terugkijken op 2015, denken we dat dan nog steeds? “Goede vraag. Je kunt ook niet alles van te voren zien aankomen. Zo was de razendsnelle opkomst van het internet in de jaren negentig ook voor iedereen een verrassing. Hoe de wereld er in 2045 uitziet is onmogelijk te voorspellen. Dat IT daar een nog grotere rol in gaat spelen staat buiten kijf.”