2001 – .NET & Ontwikkelstraat Endeavour
BESTEMMING: ONTWIKKELSTRAAT ENDEAVOUR
Start route: Seattle
Het moet ergens in 2001 zijn geweest, tijdens een ontwikkelaarsconferentie in Seattle, dat Dennis Joosten gemengde gevoelens kreeg bij een inmiddels legendarische productlancering van Microsoft: “Wij waren destijds erg bedreven in de COM-technologie, waarmee je voor het eerst software kon ontwikkelen in drie lagen (de presentatie, logica- en datalaag)”, aldus de Business Unit Manager bij Info Support. Tijdens een keynote-presentatie kondigde  het bedrijf echter aan dat COM dood was. De opvolger stond gelukkig wel al klaar: .NET. “Ik dacht tegelijkertijd ‘wow’ en ‘oh, nee’…

Het was duidelijk dat .NET een aantal voordelen had ten opzichte van COM, maar dit betekende natuurlijk wel dat we veel moesten gaan veranderen.” Die verandering bleek nog vele malen groter te zijn dan Joosten in dat zaaltje in Seattle had kunnen bevroeden. “Het positieve gevoel bleef gelukkig hangen. We dachten wel: we moeten nu helemaal opnieuw gaan nadenken over de manier waarop we applicaties bouwen. Het leek ons daarom een goed idee om meteen een framework te bouwen en richtlijnen; als we toch veel projecten gaan doen met .NET, dan kunnen we er beter in het begin goed over nadenken.”

Een aantal collega’s van Info Support kroop bij elkaar en achteraf bleek dat de geboorte te zijn van een heuse ontwikkelstraat – Endeavour geheten. “We moesten natuurlijk wel een coole naam hebben, zoals Microsoft dat ook altijd heeft. Endeavour staat voor een grote stap vooruit naar een nieuwe toekomst.” Dat werd het ook. “We hebben meteen veel zaken standaard ingericht: coderichtlijnen, geautomatiseerd testen; zaken waar vaak veel tijd in gaat zitten.”

Aangezien ook een aantal opdrachtgevers worstelde met deze problemen, waren er al snel partners gevonden; onder meer Univé en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie behoorden tot de eerste gebruikers van de ontwikkelstraat.

“Voor Buitenlandse Zaken hebben we met Endeavour een nieuw visumsysteem ontwikkeld. Dat was nogal een complex traject; niet zo heel lang voordat wij binnen kwamen, had een andere partij daar al zijn tanden op stuk gebeten. Het was dus erg belangrijk voor het ministerie dat het dit keer wél goed ging. Wij hebben Endeavour geïmplementeerd en daarmee de software ontwikkeld. Ondanks de complexiteit gaf de opdrachtgever aan dat hij nog nooit had meegemaakt dat een nieuwe oplossing zo soepel in gebruik werd genomen. Op de dag dat het systeem live ging, was iedereen gewoon rustig aan het werk en was het ‘business as usual’. Hij had verwacht dat er totale paniek zou heersen, omdat het meestal nu eenmaal zo ging.”