Jaren ’80 – Opkomst van de PC

Niet alleen het feit dat afdelingen voortaan over hun eigen computer beschikten had een grote impact op kantoorautomatisering; ook was het voor het eerst dat data in real-time konden worden bewerkt, in plaats van in batches.

“Dat leverde ineens enorm veel mogelijkheden op om bedrijfskritische standaardsoftware te ontwikkelen die ook nog eens schaalbaar was. Zo ontwikkelde Info Support in de beginjaren software voor Rabobank en de Belastingdienst: Door onze software konden de regiokantoren van de Belastingdienst zelf de verwerking van de aangiftes inkomstenbelasting doen. Daarvoor gebeurde dat allemaal centraal, vanaf de mainframe-computer.”

Een paar jaar later zette de decentralisatietrend nog verder door en had iedereen op kantoor zijn eigen PC. Zoals ook blijkt uit andere artikelen op deze site, maakte Info Support bij elke nieuwe ontwikkeling haar eigen keuzes, soms zelfs behoorlijk eigenwijs. “We zijn altijd blijven ontwikkelen vanuit de architectuur. Nieuwe trends brengen altijd nieuwe mogelijkheden met zich mee, waar je op in moet spelen. Maar wij hebben altijd de fundamentele keuze gemaakt voor een deugdelijke, architectuurgedreven aanpak.”

Hoewel er aan de visie nauwelijks iets is veranderd, hebben de technologische ontwikkelingen inmiddels een paar loopings gemaakt in de achtbaan. “Het tempo van de ontwikkelingen gaat echt ongenadig hard.

We willen steeds aan de voorkant van de industrie blijven zitten en in de IT betekent dat dat je heel hard moet werken om bij te blijven – zeker met een organisatie van onze omvang. De mensen die bij ons werken, hebben dat ook in de genen zitten.”

En hoewel er al zachtjes wordt gefluisterd dat de wet van Moore zijn langste tijd wel heeft gehad, kunnen we de komende jaren nog zeker een exponentiële groei verwachten van zowel de rekenkracht, opslagcapaciteit als netwerkcapaciteit van IT-systemen. Waarschijnlijk kijken we over dertig jaar met net zo veel nostalgie naar 2015 zoals we dat nu doen naar het mainframe-tijdperk.

Hoe die toekomst eruit ziet? Zeker weten doen we het niet, maar Marco Braakman heeft daar wel zijn ideeën over. Welke dat zijn, lees je terug in het artikel ‘Als science fiction werkelijkheid wordt‘ op deze site.