Jaren ’90 – Ontwikkelen vanuit de database

Het fundamentele verschil tussen de 4GL-benadering en de door Info Support aangehangen methode zat hem in de plaats waar de controle van de data werd uitgevoerd. “Het was een beetje een stammenstrijd destijds”, aldus Van der Pol. “Met 4GL kon je eerst de grafische schil ontwikkelen en daarna pas de database-laag. Dat was sneller, maar de controle van de data vond plaats op de computer van de gebruiker en niet in de database.

”Info Support was in die tijd als het dorpje van Asterix en Obelix.”

Onze aanpak was juist andersom: de controle vond altijd plaats in de database, ongeacht vanaf welke PC je die data wijzigde, wie het ook deed of met
welke applicatie. Dat leverde een veel stabieler systeem op dan wat je kreeg vanuit de meeste 4GL-applicaties, maar het was niet zo snel en goedkoop te ontwikkelen.”

Nu was Info Support destijds sowieso al vooral gespecialiseerd in de ‘achterkant’
van applicaties. Zo ongeveer halverwege de jaren negentig veranderde dat. “Destijds deden we weinig aan softwareontwikkeling aan ‘de voorkant’, dus aan de presentatielaag. Toen de graphical user interface van computers steeds belangrijker werd, zagen we in dat het belangrijk was voor Info Support om zich daar ook meer in te specialiseren.”

Hieruit volgde ook een drastische uitbreiding van het team van developers, in 1996 bijna een verdubbeling. Maar dat rotsvaste vertrouwen in solide systemen en een tikkeltje eigenwijs zijn, dat is eigenlijk nooit veranderd. “Als adviseur moet je de opdrachtgever aan de hand kunnen nemen en adviseren over de beste oplossingsrichting.”